Print

Aantekeningen


Treffers 1 tm 50 van 113

      1 2 3 Volgende»

   Aantekeningen   Verbonden met 
1
Beroepen:
Land-econoom en meelfabrikant/ bron: Ned. Patriciaat, 51e jrg, blz 207

Erfde de Asperdenmolen van zijn oom Engelbertus / bron: Loo-Blätter Nr. 7/8 Juli 1936
 
van de Loo, Johann Wilhelm Lambert (I208)
 
2
Herkomst Peter van den Bergh

Roepaen:
In het kerkarchief van Ottersum lezen we dat Roepaan al sinds de 17e eeuw een belangrijke plaats inneemt in de Ottersumse gemeenschap. In 1694 ondertekende voirstaender Dierick Peters aen die Roepan als notabele mede de benoemingsakte van kapelaan Ter Bruggen van de "gemeinde tot Otersom". In 1731 is Hendrick Peters van der Rupan eigenaar van een huis met een stuk bouwland bij de kerk in Ottersum.
Volgens kadasterkaart van 1731-1732 is Hendrick Dercks eigenaar van de Roepaen. Hij is de zoon van Derck aan die Roepaen = zoon van Peter aen die Roepaen. Hermine Dercks is de zus van Hendrick Dercks.

Via huwelijk van Peter van den Bergh met Hermine Dercks zou – zo is tenminste de meest aannemelijke theorie – de familie van den Bergh in bezit zijn gekomen van de Roepaen. Volgens de Loo-Kroniek zou Peter van den Bergh zeer waarschijnlijk eerst met Hermina Dercks zijn getrouwd en daarna met Anna Wolters. Volgens Henk Jaspers is het waarschijnlijk precies andersom: eerst met Anna Wolters (acht kinderen) en daarna met Hermina Dercks, waarmee Van den Bergh wordt verbonden met de Roepaen. Ook Elisabeth Verhoeven stelt dat het onmogelijk was dat Peter eerst met Hermine Dercks trouwde, want daarvoor zou Hermine Dercks te jong geweest zijn.


Peter van den Bergh
Vaststaat dat Peter van den Bergh tussen 1722 en 1738 in Kessel woonde. Daar kreeg hij samen met Anna Wolters acht kinderen, die allen in Kessel werden gedoopt. In deze jaren kon hij nog niet op de Roepaen hebben gewoond , want – aldus Henk Jaspers – je liet in die tijd (alles ging nog te voet) niet je kinderen een stuk verderop dopen, als je een kerk om de hoek had.
Van Anna Wolters is bekend dat ze geboren is in Kessel, gedoopt op 16-11-1699 te Kessel, dochter van Jan Wolters en Elberta Holtermans. Daarnaast is nog bekend dat in Kessel nog twee zonen (Theodorus, 1696, en Simon, 1697) en een dochter (Elisabeth, 1696) Wolters zijn geboren. Van Anna Wolters is bekend dat ze in 1769 nog in leven was; toen was er een Anna Wolters getuige bij de doop van Elisabeth van den Bergh (= dochter Johannes van den Bergh / = kleindochter Anna Wolters?). Peter van den Bergh leefde in ieder geval in 1765 nog, want toen ondertekende hij een brief i.v.m. inbraak in zijn woning. Gezien het document Landgericht Kleve (=Hypotheekbrief – een Hypotheekbrief bekrachtigd door de Burgemeester en Schepen van Gennep die getuigen met raad en daad dat de verpachte roerend en onroerend nagelaten aan hun kinderen door Peter van den Berg en Anna Wolters = ondertekend door drie kinderen + 1 aangetrouwde van kind van den Bergh/Wolters)) van juni 1780 zijn zij tussen 1765/1769 – 1780 overleden.
Als theorie van eerst huwelijk Anna Wolters en daarna Hermine Dercks zou kloppen, zou Peter van den Bergh op hoge leeftijd in huwelijk zijn getreden met Hermine Dercks (aannemelijk??). Opvallend is ook dat in dit stuk de naam Hermine Dercks niet voorkomt. Zou dan ook mogelijk zijn dat Peter van den Bergh niet via huwelijk in bezit is gekomen van Roepaen maar op andere manier: aankoop???

Peter van den Bergh zou niet onbemiddeld zijn geweest. Henk Jaspers: “Peter van den Bergh heeft in 1725 pachtrechten op weides aan de Maas nabij het Genneperhuis, achter de uitmonding van de Niers. Die weides zijn dan al tijdenlang pachtweien van die boeren van het Landgoed Zelder. Een van die (hoofd)pachters van ‘t Zelder was om die tijd Mews Wolters: (Mews=Bartholomeus). Bewoners Zelder waren gericht op Kessel- Hommersum. Peter vd B. wordt dan aangemerkt als pachter van de eigenaren van ’t Zelder en dat was Baron von Romberg uit Brunninghausen. Moeder van deze laatste was Judith van Gent zu Dieden (Didam) Dat volgens Kleefs kadaster van 1732. Judith was in 1651 getrouwd met ene Baron von Romberg. De andere investeerder op het landgoed Zelder is Herr Rath Forell uit Kleve. Deze heeft land op ’t Zelder als borg op zijn geld. Maar ook land aan de Maas. Peter van den Berg is dus in rijk gezelschap!”


Afkomst Peter van den Bergh
In de omgeving van Ottersum-Kessel zijn in verschillende dorpen een aantal Van den Berghs gevonden waarmee mogelijk een link is te leggen naar ‘onze’ Peter van den Bergh. Het blijft tot nu bij interpreteren van de gevonden informatie, de harde feiten ontbreken echter vooralsnog. De meest gangbare theorieën:

Theorie Elisabeth Verhoeven:
Link met Goch. Daar in doopboeken kinderen gevonden van Bartholomeus van den Bergh x Agnes Wolters tussen 1699-1723 – eventueel oudere (oudste) broer en zus van Peter van den Bergh x Anna Wolters. Daarnaast komt in Goch ook in doopboek kinderen voor van Wilhelm van den Bergh x ?/Agnes Berghmans in jaren 1702-1717. In Kranenburg komen nog kinderen voor in doopboek in jaren 1702-1708 van Wilhelm van den Bergh x Johanna Dormans. Verder nog een huwelijk van Albert van den Bergh x Maria Elisabeth Drissen in 1697 in Kellen.
Omdat het eerste kind van Peter van den Bergh x Anna Wolters in 1722 wordt gedoopt en er geen Peter in de doopboeken voorkomt kunnen bovengenoemde Van den Berghs (Bartholomeus, Wilhem (2x)) niet de vader zijn van peter, maar hooguit een broer. Gezien huwelijk met Agnes Wolters zou het aannemelijk kunnen zijn dat Bartholomeus en Peter broers zijn, echter hoogst onwaarschijnlijk dat Agnes en Anna zusters zijn (Agens geboren voor 1679, Anna geboren in 1699). Maar Bartholomeus kan geen broer zijn van Peter als Albert van den Bergh (huwelijk 1697 in Kellen) mogelijk de vader is – Bartholomeus eerste kind wordt namelijk gedoopt in 1699. Qua huwelijksjaar is het zeker mogelijk dat Albert van den Bergh de vader is van Peter van den Bergh, en als Bartholomeus al familie zou zijn dan zou het een broer kunnen zijn.

Theorie Henk Jaspers:
Henk Jaspers heeft in Weeze een aantal Van den Berghs gevonden waarmee volgens hem de link is te leggen naar Peter van den Bergh. Peter van den Bergh is de zoon van Lambert van den Bergh (overleden Weeze 19-09-1711) x Johanna de Greef (dochter van Joannes de Greef – 1637-1727 Weeze), gedoopt op 13-03-1684. Alle kinderen uit dit huwelijk zijn: Mechtilde (11.09.1672); Theodora 23.01.1674; Johann 01.10.1675; Peter 06.04.1678; Theodor 13.12.1679; Catharina 30.06.1681; Peter 13-03-1684.
Peter van den Bergh huwde te Weeze met Anna Margaretha Freriks en zij kregen voor zover bekend drie kinderen: Lambert 20.06.1716; Maria Catharina 14.05.1719; Lambert 18.12.1721. Anna Margaretha Freriks is zeer waarschijnlijk na het derde kind overleden waarna Peter van den Bergh met Anna Wolters huwde in Kessel. Hun eerste kind was Anna Elisabeth in 1722 en sluit mooi aan bij deze rij en verklaart tevens waarom er geen Lambert als zoon is bij Anna Wolters. Peter van den Bergh is volgens deze theorie dus in ieder geval 81 jaar geworden (brief aan gemeente over diefstal in 1765). Anna Wolters in 1699 geboren. Zij zou dus 15 jaar jonger zijn dan Peter van den Bergh. Dat past wel weer goed in het verhaal dat het Peter van den Bergh zijn tweede huwelijk is geweest.
Mocht deze theorie kloppen dan is het vrijwel onmogelijk dat Peter van den Bergh naast Anna Wolters met Hermine Dercks zou zijn getrouwd, niet ervoor (te jong) en niet daarna (te oud).


Mijn theorie:
Volgens mij is Peter van den Bergh nooit getrouwd geweest met Hermine Dercks. Na overlijden Anna Wolters (1769) niet – te oud – voor huwelijk Anna Wolters (voor 1722) ook niet – te jong (opvatting Elisabeth Verhoeven). Hoe Peter van den Bergh in bezit is gekomen van de Roepaen is dan ook niet door vererving gebeurd, maar mogelijk door koop. Is dan gebeurd na 1731, toen nog in bezit van Hendrick Dercks. Misschien is Peter van den Bergh komen werken op de Roepaen, was er bij Dercks geen erfopvolging en heeft hij het daarom kunnen kopen – had er al een band mee omdat hij er werkte. Of hij had geld (was niet onbemiddeld - pachtte blijkbaar al weides in omgeving van Gennep) en heeft zijn geld ingezet voor aankoop van de Roepaen waar hij in 1738 heen verhuisde (is rond 1740 blijkbaar zijn dochter Mechtildes geboren).
Lastige in dit verhaal is echter dat er volgens de Loo-Kroniek wel een familierelatie bestond tussen de Van den Berghs en Dercks vanwege de jaargetijden voor Hendrick, Hermina en Jasper Dercks betaald door Welbert en Johannes van den Bergh en dat Elisabeth van den Bergh in 1777 meter was bij doop van dochter van een Johanna Dercks.

Het testament van Johannes van den Bergh is eenvoudiger. Het is een testament van hem en zijn vrouw op de langst levende. Maar als een van de vier kinderen zijn legitiem deel zou opvragen dan mogen de andere drie er niet onder lijden.



Transcriptie fundatie jaargetijden Peter van den Bergh x Anna Wolters

In de naam van de alderheiligste Dagvuldigheidt

Te weeten sij hiermeede dat de kinderen van Peter van den Berg saeliger en Anna Wolters zaliger, eheluijden woonden voor desen in de roepaen in de Parochiekerk tot Ottersom, op het versoek van hunnen voorgenoemde ouders voor ider een namelijk voor Peter van den Berg een jaargeteij ten ..igen dagen als ook een voor haar moeder Anna Wolters gestigt hebben, het welk voor den vader zal gehouden worden in de Maende van october en voor de moeder Anna Wolters in de maend van november en hebben hier voor gestigt hondert guldens Clefs voor ieder naemelijk vijftig guldens Clefs waarvan de Heer Pastoor jaarlijks treckt 20 … Clefs, den Custer 10 … en de kerk 20 … en dit geld of fundatie beijde gesondeert in den Raet waarop Jan Tunnissen tegenswoordig woont gelegen in het alsdonck naabij den so genoemden kerckhof neffens den kamp van Hermen Ebben, den welcken tegenswoordig Jan pellen heeft aangekogt, aen de seijde neffens de gemeene straet en sullen de bewoonders van desen Raet Eewig en Erfelijk verpligt zijn jaarlijks als desen jaargetijden gehouen zijn de Heer Pastoor, Custer en Kerckmeester prompt met goed en gangbaar geld te betalen.
In orkonde van waarheijd, en dat deese fondatie met bewilliging van alle kinders geschiet is, so is haar zulckx voorgeleesen en hebben zulckx alle met haar eigen hand ondertekent tot bewijs van volle consent, so geschied in het pastorijen huijs tot Ottersom 20den october anno 1783

Johannes van den Bergh
Lisbet van den Berg
Ruht Rijnijs
Meggel van den Beergh
Anna Catren Reintens




Samenvatting inhoud akte no. 110 Landgericht Cleve, d.d. 26 junij 1780

De nagelaten kinderen van Peter van den Berg en Anna Wolters

Elisabeth van den Berg
Johannes van den Berg
Welbert van den Berg
Mechteld van den Berg

verkopen een huis met moestuin (Kohlhof) gelegen aan de Maastraat en voor de Maaspoort te Gennep aan Dokter Abraham van Daalen in Hollandse Dienst geweest, voor 350 gulden (20 stuivers per gulden), met de verplichting om jaarlijks aan de Koninklijke Renty (= koning van Pruisen) te Gennep 11 stuivers en 5 duiten te betalen en aan het Gasthuis jaarlijks 6 stuivers en 3 duiten.
Wilbert van den Bergh onderschrijft dat hij de 350 gulden baar heeft gekregen. Hij doet dat mede namens zijn broer en zusters.

Elisabeth van den Berg ondertekent met een kruisje
De anderen ondertekenen met:
Welbert van den Bergh
Johannes van den Bergh
Meggel van den Bergh

Op het laatste blad staat dat Wilbert van den Berg dat verkoopt namens zijn broer en zusters het huis en kohlhof wat eigendom was van zijn overleden ouders aan Abraham van Daalen op 23 juni 1780.


 
van den Bergh, Peter (I1)
 
3
Hoefsmid te Vierlingsbeek 
Fransen, Johannes (Jan) (I117)
 
4
 
van den Bergh, Petronella Johanna (I40)
 
5
Maria Antonia Westers trouwde, 29 jaar oud, op 09-05-1874 in Vierlingsbeek [bron: GA Oss, RA Den Bosch folio 27]met Lambertus Rudolphus van den Bergh, 29 jaar oud. Bij het burgerlijk huwelijk van Lambertus Rudolphus en Maria Antonia waren de volgende getuigen aanwezig: Pieter Claassen en Willem van de Werff. Maria Antonia is geboren op 27-04-1845 in Uden [bron: John/P.K. zoon/G.A. Oss], dochter van Anthonius (Antoon) Westers en Wilhelmina Wijsbek. Maria Antonia is overleden op 14-07-1910 in Oss, 65 jaar oud.
Beroep:
1845 Dienstbode te Oss, na haar huwelijk huisvrouw. [bron: John/G.A. Oss]
Lidmaatschap:
Lid van de Eerewacht en Processie O.L.V. van Rust [bron: Bidprentje]

Kinderen van Lambertus Rudolphus en Maria Antonia:

4 Johannes Wilhelmus van den Bergh ca 1900 5 Maria Joanna Wilhelmina van den Bergh
1 Johanna Arnolda (Johanna) van den Bergh, geboren op 06-02-1875 in Oss Volgt 1.2.3.1.
2 Antonius Josephus (Antoon) van den Bergh, geboren op 13-01-1876 in Oss Volgt 1.2.3.2.
3 Johannes Wilhelmus (Jan) van den Bergh (afb. 4 ), geboren op 02-08-1877 in Oss [bron: Persoonskaart]. Van de geboorte is aangifte gedaan op 02-08-1877 [bron: BS Oss 1877 G-akte 9]. Jan is overleden op 11-04-1948 in Oss, 70 jaar oud [bron: Persoonskaart].
Beroep:
Kistenfabrikant/Houthandelaar [bron: John/Persoonskaart]
Erfenis:
08-08-1912 Bij de onderhandse verdeling en scheiding "Houtfabriek te Oss" mede eigenaar geworden in de vennootschap.
V [bron: Verdelingsakte 1924]
1925 Verdeling van nalatenschap van zus Marie, gelijk met de verdeling van zijn ouders. Elk kind (7) verkreeg een totaalbedrag van 8.754,885 gulden. [bron: John/verdelingsakte]
Kinderen:
Gerucht, Kind verwekt bij fam. Keizers (oom van J.W. Leseman,geb. 2-5-1914) genaamd Toos, tijdens afwezigheid door vertrek naar Indie Dhr. Keizers. Fam bezit een cafe op de Heuvel in Oss, vertrekt later naar Amsterdam. Toos is later woonachtig te Amersfoort.
Jan bleef ongehuwd.
4 Wilhelmus Leonardus (Willem) van den Bergh, geboren op 15-04-1879 in Oss [bron: Persoonskaart] Volgt 1.2.3.3.
5 Leonardus Franciscus (Leo) van den Bergh, geboren op 15-07-1880 in Oss Volgt 1.2.3.4.
6 Franciscus Rudolphus van den Bergh, geboren op 23-11-1881 in Oss. Franciscus Rudolphus is overleden op 13-12-1881 in Oss, 20 dagen oud [bron: Akte 238].
7 Hermanus Josephus (Herman) van den Bergh, geboren op 25-10-1882 in Oss Volgt 1.2.3.5.
8 Lambertus Rudolphus Antonius (Bart) van den Bergh, geboren op 22-10-1884 om 16:00 in Oss [bron: Geboorte aangifte] Volgt 1.2.3.6.
9 Maria Johanna Wilhelmina (Marie) van den Bergh (afb. 5 ), geboren op 13-12-1885 om 01:00 in Oss [bron: Geboorte aangifte]. Van de geboorte is aangifte gedaan op 14-12-1885 [bron: BS Oss 1885 G-akte 234]. Marie is overleden op 03-03-1922 in Rosmalen (Coudewater), 36 jaar oud. Zij is begraven op 06-03-1922 te Rosmalen (Coudewater) [bron: John/Bidprentje].
Notitie bij overlijden van Marie: Aangifte in Oss ambtshalve, een bijzondere akte overgenomen uit Rosmalen.
Diversen:
Er is brief d.d. 13-1-1922 aan haar broer Bart (Lambertus). [bron: John]
Erfenis:
vanaf 08-08-1912 Medevennoot in de houtfabriek na het overlijden van haar moeder. [bron: Kadaster]
Marie bleef ongehuwd.
10 Josephus Franciscus van den Bergh, geboren op 31-10-1890 in Oss. Van de geboorte is aangifte gedaan op 31-10-1890 [bron: BS Oss 1890 G-akte 264]. Josephus Franciscus is overleden op 11-01-1891 in Oss, 2 maanden oud. 
Westers, Maria Antonia (I43)
 
6 Adres:
Markt 40, Gennep 
Lemmens, Maria Mechtildis (I188)
 
7 Adres:
Markt 40, Gennep 
Lemmens, Maria Theodora (I190)
 
8 Adres:
vanaf±1826
Grote Markt 244, Den Bosch

beroep:
Bakkersknecht 
Lemmens, Petrus Antonius (I185)
 
9 Adressen:
Weertpoort Wijk M171, Utrecht

Beroepen:
Timmerman 
Lemmens, Johannes Mathias (I187)
 
10 Albert van den Bergh trouwd in 1697 te Kellen (duitsland) met Maria Elisabeth Drissen van den Bergh, Albert (I124)
 
11 Albertus is waarschijnlijk jong overleden

Doopgetuige Joes van Linn, Catharina Maes 
van den Bergh, Arnoldus (I123)
 
12 Anna Elisabeth is waarschijnlijk jong gestorven.

Doopgetuigen : Derick Holtermans Elberdina Voss 
van den Bergh, Anna Elisabeth (I121)
 
13 Anna Wolters is overleden na oktober 1769 (getuige bij doop Elisabetha van den Bergh)

Met betrekking tot Peter van den Bergh wordt aangenomen dat Peter eerst gehuwd was met Hermina Dercks en na haar overlijden een tweede huwelijk aanging met Anna Wolters. 
Wolters, Anna (I14)
 
14 Antonia Maria van den Bergh (afb. 15 ) is geboren op 26-03-1911 in Oss, dochter van Antonius Josephus (Antoon) van den Bergh en Antonet (Antoinette) Peeters. Van de geboorte is aangifte gedaan op 27-03-1912 [bron: BS Oss 1909 G-akte no 83]. Antonia Maria is overleden op 27-08-1976 in Amsterdam, 65 jaar oud. Antonia Maria trouwde, 24 jaar oud, op 09-01-1936 in Amsterdam [bron: PK-echtgenote] met Francois Jacques Marie Classen, 29 jaar oud. Francois Jacques Marie is geboren op 30-09-1906 in Arnhem. Francois Jacques Marie is overleden op 10-09-1963 in Amsterdam, 56 jaar oud.

Kind van Antonia Maria en Francois Jacques Marie:
1 Marjet Henriëtte Classen, geboren op 11-01-1938 in Alkmaar Volgt 1.2.3.2.5.1. 
van den Bergh, Antonia Maria (I66)
 
15 Antonius Josephus (Antoon) van den Bergh is geboren op 13-01-1876 in Oss, zoon van Lambertus Rudolphus van den Bergh en Maria Antonia Westers. Antoon is overleden op 11-11-1944 in Brummen (Eerbeek), 68 jaar oud [bron: Bidprentje]. Hij is begraven op 15-11-1944 te Loenen, later (okt,1945) Oss [bron: Bidprentje].

Beroepen:
tot ±1899 Timmerman [bron: Trouwakte]
vanaf ±1900 Winkelier op de Wal (Advertentie 29-11-1908 in dagblad de Stad Oss: gedistilleerde dranken en "de geurigste en lekkerste sigaren" alleen bij hem verkrijgbaar.) [bron: Diverse geboorte en overlijdens aktes]
vanaf <1910 Handelsreiziger/Koopman/gepensioneerd [bron: PK/John-BS Oss 1910 Huw. akte 18]
Erfenis:

Verdeling van nalatenschap zus Marie, verkregen door eerder overlijden moeder, gelijk met de verdeling van haar vader in 1925. [bron: John/Verdelingsakte]
08-08-1912 Door de onderhandse verdeling en scheiding "Houtfabriek te Oss", geen mede eigenaar meer in de vennootschap. [bron: Verdelingsakte 1924]
1924 Verdeling van nalatenschap van zus Marie, gelijk met de verdeling van zijn ouders. Elk kind (7) verkreeg een totaal bedrag van 8.754,885 gulden. [bron: John/verdelingsakte]


Antoon:
(1) trouwde, 23 jaar oud, op 12-04-1899 in St. Miechelsgestel [bron: BS St. Michielsgestel 1899 H-akte 4] met Antonet (Antoinette) Peeters (afb. 12 ), 22 jaar oud. Antonet is geboren op 15-12-1876 in St. Michielsgestel [bron: PK-zoon], dochter van Johannes Peeters en Maria Merkelbach. Antoinette is overleden op 01-12-1912 in Oss, 35 jaar oud (oorzaak: na de geboorte van een levenloos kind). Van het overlijden is aangifte gedaan op 02-12-1912 [bron: BS Oss akte 141].
Beroepen:
tot 12-04-1899 Dienstbode [bron: Trouwakte]
vanaf ±1900 Winkelier (Advertentie 29-11-1908 in dagblad de Stad Oss: gedistilleerde dranken en "de geurigste en lekkerste sigaren" alleen bij hem verkrijgbaar.) [bron: Diverse geboorte en overlijdens aktes]
voogdij:
Als haar voogd is Anton Peeters benoemd, molenaar te St. Michelgestel, vanwege het overlijden van haar ouders. Toeziend voogd is Marinus van Osch, Landbouwer in Den Dungen [bron: Huwelijksbijlagen]

(2) trouwde, 37 jaar oud, op 29-04-1913 in Veldhoven [bron: Persoonskaart] met Roza Maria (Rosa) Peters, 31 jaar oud. Roza Maria is geboren op 28-02-1882 in Luijksgestel [bron: Persoonskaart echtgenoot]. Rosa is overleden na 1944, minstens 62 jaar oud.

Kinderen van Antoon en Antoinette:
1 Maria Johanna van den Bergh, geboren op 02-02-1900 om 12:00 in Oss [bron: geboorte aangifte]
2 Lamberta Johanna Maria (Berta) van den Bergh, geboren op 30-12-1900 in Oss [bron: PK]
3 Johannes Antonius van den Bergh, geboren op 07-02-1902 in Oss [bron: PK]
4 Johanna Maria Antoinette van den Bergh, geboren op 07-03-1903 in Oss. Van de geboorte is aangifte gedaan op 09-03-1903 [bron: BR Oss, akte nr 74]. Bij de aangifte van de geboorte van Johanna Maria Antoinette waren de volgende getuigen aanwezig: Johannes Petrus Pulles (1840-1908) en Johannes Adrianus Pulles (1876-1930). Johanna Maria Antoinette is overleden.
Diversen:
vanaf 11-02-1916 Op 13 jarige leeftijd vertrokken naar een gesticht in Engelen, [bron: Streekarchivaat Maasland, gezinssamenstelling van den Bergh - Peeters]
5 Josina Lamberta Maria van den Bergh, geboren op 06-07-1904 in Oss. Van de geboorte is aangifte gedaan op 07-07-1904 [bron: BS Oss 1904 G-akte 180]. Josina Lamberta Maria is overleden op 26-03-1905 in Oss, 8 maanden oud.
6 Lambertus Rudolphus Josephus van den Bergh, geboren op 09-07-1905 in Oss [bron: PK]
7 Josina Lamberta Maria van den Bergh, geboren op 21-07-1906 in Oss. Van de geboorte is aangifte gedaan op 23-07-1906 [bron: BS Oss 1906 G-akte 168]. Josina Lamberta Maria is overleden op 07-08-1906 in Oss, 17 dagen oud.
8 Naamloos van den Bergh, levenloos geboren zoon, geboren op 28-07-1907 in Oss. Van de geboorte is aangifte gedaan op 29-07-1907 [bron: BS Oss 1907 O-akte 113].
9 Henrietta Maria Antoinette van den Bergh, geboren op 12-01-1909 in Oss. Van de geboorte is aangifte gedaan op 13-01-1909 [bron: BS Oss 1909 G-akte 11]. Henrietta Maria Antoinette is overleden.
Notitie bij Henrietta Maria Antoinette: Op 1-11-2003 aangevraagde persoonskaart niet aanwezig bij CBG
10 Juliana Leonarda Johanna van den Bergh, geboren op 12-04-1910 in Oss. Van de geboorte is aangifte gedaan op 13-04-1910 [bron: BS Oss 1910 G-akte 93]. Juliana Leonarda Johanna is overleden op 03-09-1910 in Oss, 4 maanden oud.
11 Antonia Maria van den Bergh, geboren op 26-03-1911 in Oss Volgt 1.2.3.2.5.
12 Naamloos van den Bergh, levenloos geboren dochter, geboren op 26-11-1912 in Oss. Van de geboorte is aangifte gedaan op 27-11-1912 [bron: BS Oss 1912 O-akte 140].

Kinderen van Antoon en Rosa:
1 Lucia Cornelia van den Bergh, geboren op 03-03-1915 in Oss
2 Antonius Josephus (Ton) van den Bergh, geboren op 25-05-1923 in Arnhem


 
van den Bergh, Antonius Josephus (I45)
 
16 Antonius Josephus (Ton) van den Bergh is geboren op 25-05-1923 in Arnhem, zoon van Antonius Josephus (Antoon) van den Bergh en Roza Maria (Rosa) Peters. Ton is overleden op 02-08-1999 in Tremezzo, Italië, 76 jaar oud [bron: PK].

Ton:
(1) trouwde, 28 jaar oud, op 31-07-1951 in Arnhem [bron: PK] met Johanna van Barneveld, 25 jaar oud. Het huwelijk werd ontbonden op 31-05-1972 in Arnhem [bron: PK]. Johanna is geboren op 21-04-1926 in Arnhem.
(2) trouwde, 49 jaar oud, op 26-06-1972 in Eindhoven [bron: PK] met Johanna Justina Joosten, 34 jaar oud. Het huwelijk werd ontbonden op 11-11-1986 in Eindhoven [bron: PK]. Johanna Justina is geboren op 16-11-1937 in Arnhem.

Kinderen van Ton en Johanna:
1 Christiaan van den Bergh, geboren op 01-01-1954 in Eindhoven.
2 Edwin van den Bergh, geboren op 07-09-1958 in Eindhoven.
3 Rinus Anton van den Bergh, geboren op 27-09-1958 in Arnhem.
4 Robert van den Bergh, geboren op 01-09-1965 in Eindhoven.
5 Esther van den Bergh, geboren op 31-10-1968 in Eindhoven. 
van den Bergh, Antonius Josephus (Ton) (I70)
 
17 Arnoldus van den Bergh is geboren op 23-08-1817 in Kessel (Pruissen) [bron: Geboorte akte uit Kessel], zoon van Petrus (Peter) van den Bergh en Elizabeth van Dint(h)e(n)(r). Arnoldus is overleden op 02-10-1891 in Bergen, 74 jaar oud [bron: Memorie van aangifte successie].
Beroep:
Molenaar te Oerle (bij Venraij) en te Bergen [bron: John]
Erfenis:
Arnoldus liet een erfenis na van 10.789,73 gulden [bron: Successieakte 2-10-1891]
Toeziend voogd:
vanaf 12-03-1838 tot 23-08-1838 Na overlijden vader onder toeziend voogdij van broer Jan gesteld. [bron: Regesten op het Vredegerecht Kanton Boxmeer]
Arnoldus trouwde, 29 jaar oud, op 05-07-1847 in Vierlingsbeek [bron: Index op trouwen Vierlingsbeek] met Frederica (Hendrica) Claassen. Bij het burgerlijk huwelijk van Arnoldus en Frederica (Hendrica) was de volgende getuige aanwezig: Jan van den Bergh (1810-1866). Zij is een dochter van Christianus Claassen en Christina Janssen. Frederica (Hendrica) is overleden vóór 1892.

Kinderen van Arnoldus en Frederica (Hendrica):
1 Jan van den Bergh. Jan is overleden.
Beroep:
Molenaar te Horst [bron: Successieakte 2-10-1891]
2 Petronella van den Bergh
3 Elizabeth van den Bergh
4 Christiaan van den Bergh, geboren op 05-10-1852 in Venraij [bron: Militieklapper Blz 1204, RA Maastricht]
5 Peter (Pieter) van den Bergh, geboren op 24-07-1856 in Venraij [bron: Militieklapper Blz 1211, RA Maastricht]. Pieter is overleden.
Beroep:
Molenaar te Bergen [bron: Successieakte 2-10-1891] 
Claassen, Frederica (Henrica) (I118)
 
18 Arnoldus van den Bergh is geboren op 23-08-1817 in Kessel (Pruissen) [bron: Geboorte akte uit Kessel], zoon van Petrus (Peter) van den Bergh en Elizabeth van Dint(h)e(n)(r). Arnoldus is overleden op 02-10-1891 in Bergen, 74 jaar oud [bron: Memorie van aangifte successie].

Beroep:
Molenaar te Oerle (bij Venraij) en te Bergen [bron: John]

Erfenis:
Arnoldus liet een erfenis na van 10.789,73 gulden [bron: Successieakte 2-10-1891]

Toeziend voogd:
vanaf 12-03-1838 tot 23-08-1838 Na overlijden vader onder toeziend voogdij van broer Jan gesteld. [bron: Regesten op het Vredegerecht Kanton Boxmeer]
Arnoldus trouwde, 29 jaar oud, op 05-07-1847 in Vierlingsbeek [bron: Index op trouwen Vierlingsbeek] met Frederica (Hendrica) Claassen. Bij het burgerlijk huwelijk van Arnoldus en Frederica (Hendrica) was de volgende getuige aanwezig: Jan van den Bergh (1810-1866). Zij is een dochter van Christianus Claassen en Christina Janssen. Frederica (Hendrica) is overleden vóór 1892.

Kinderen van Arnoldus en Frederica (Hendrica):
1 Jan van den Bergh. Jan is overleden.
Beroep:
Molenaar te Horst [bron: Successieakte 2-10-1891]
2 Petronella van den Bergh
3 Elizabeth van den Bergh
4 Christiaan van den Bergh, geboren op 05-10-1852 in Venraij [bron: Militieklapper Blz 1204, RA Maastricht]
5 Peter (Pieter) van den Bergh, geboren op 24-07-1856 in Venraij [bron: Militieklapper Blz 1211, RA Maastricht]. Pieter is overleden.
Beroep:
Molenaar te Bergen [bron: Successieakte 2-10-1891] 
van den Bergh, Arnoldus (I36)
 
19 Bedrijf:
Electrische Timmerij te Vierlingsbeek [bron: Persoonskaart Missionarissen vh H.Hart van Jezus] 
van den Bergh, Francisca Johanna (I231)
 
20 Beroep:
Afgestudeerd in oude talen (drs), lerares in klassieke talen 
van den Bergh, Hildegard Francis Maria (I313)
 
21 Tenminste nog één levende persoon is verbonden aan deze aantekening - detailgegevens worden niet weergegeven. Gezin F51
 
22 Beroep:
Religieuze bij de Congregatie Zusters van Tilburg 
van de Loo, Antonia Wilhelmina Francisca (I207)
 
23 Beroep:
Wethouder van verkeerszaken in Utrecht 
van den Bergh, Marie Antoinette (I262)
 
24 Beroep: bibliothecaresse in Oss en Venray. van den Bergh, Cornelia Antoinet (I299)
 
25 Beroep: boekhoudster Janssen, Johanna Wilhelmina (I74)
 
26 Beroep: Chef Mercedes technisch verzorging te Utrecht [bron: Leo Sr.]

Diversen:
In militaire dienst naar Nederlands Indië uitgezonden en daar gevochten 
van den Bergh, Rudolphus Adrianus (I297)
 
27 Beroep: hoedenmaakster te Tilburg

Zij is begraven op Begraafplaats Eikenboomgard in Oss. 
Peters, Johanna Francisca (I292)
 
28 Beroep: verpleegkundige in Utrecht van den Bergh, Leontine Gabriella Maria (I312)
 
29 Beroep: vertegenwoordiger Vernimmen, Marius Antonius (I253)
 
30 Beroepen:
- vanaf ?-09-1907 tot 27-07-1927 Missionaris te Nieuw Guinea en Indonesie [bron: Persoonskaart Missionarissen vh H.Hart van Jezus]
- vanaf 17-07-1931 tot 15-12-1937 Rector en Overste van het Rectoraat Sint Joseph te Tivoli-Eindhoven [bron: Persoonskaart Missionarissen vh H.Hart van Jezus]
- vanaf 15-12-1937 tot 15-02-1940 Minister van het Missiehuis te Tilburg, tevens Directeur en Novicenmeester van de broeders [bron: Persoonskaart Missionarissen vh H.Hart van Jezus 
van den Bergh, Johannes Wilhelmus (I230)
 
31 Beroepen:
geneesheer te Venlo / medisch dokter 
van de Loo, Johannes Petrus Hubertus (I203)
 
32 Beroepen:
Lid van de gemeenteraad en burgemeester van Ottersum 
van de Loo, Karel Jozef Hubert (I199)
 
33 Bij de doop van Anna Maria waren de volgende getuigen aanwezig: Jan Willem en Meggel(Mechel) van den Berg(h) (1729-1820).

Notitie bij overlijden van Anna Maria: Gedenkzuil op het familiegraf in het midden van de begraafplaats naast de kerk te Ottersum.

Notitie bij Anna Maria: Loo kroniek, Pastoor Driessen: Door het huwelijk van Gerardus van de Loo met Anna Maria van den Berg kwam "De Roepaan" in de familie van de Loo. Na het overlijden van beiden bleven nog enkele kinderen op De Roepaan wonen waarna De Roepaan in 1882 geschonken (verkocht) werd aan de de Zusters van Goddelijke Voorzienigheid uit Steyl..

Zie over de familie Gerardus van de Loo meer in het Nederlands Patriciaat, 51 en 53 jaargang (1965), Blz. 207.
Erfenis:

Zij wordt eigenaresse van De Roepaan te Ottersum [bron: Loo kroniek/Pastoor Driessen]

Zie voor verdere informatie bij Gerardus van de Loo.
 
van den Berg, Anna Maria (I19)
 
34 Christina van den Bergh is geboren 20 jan 1808 in Kessel (Pruissen), dochter van Petrus (Peter) van den Bergh en Elizabeth van Dint(h)e(n)(r). Christina is overleden op 29-10-1890 in Vierlingsbeek, ongeveer 82 jaar oud.
Diversen:
Verkoop van huis, moestuin en bouwland groot 42 roeden te Oeffelt om een schuld van 900 gulden na het overlijden van haar man te voldoen. [bron: Akte van deliberatie, vredegerecht Boxmeer, 24-01-1835]
Christina:
(1) trouwde met Gerardus K(C)labbers. Gerardus is overleden op 24-01-1832 in Oeffelt.
(2) trouwde, ongeveer 24 jaar oud, na 1832 met Gerardus Ebben. Gerardus is overleden.
Beroep:
vanaf 12-03-1838 Smid te Beugen [bron: Regesten Boxmeer]
Familieraad:
vanaf 12-03-1838 Deelnemer famileraad voor aanwijzen toeziend voogd minderjarige kinderen na overlijden van Petrus van den Bergh (schoonvader) [bron: Regesten Boxmeer]

Kind van Christina en Gerardus:
1 Gerardus K(C)labbers, geboren in 1832 in Oeffelt. Gerardus is overleden.
Voogdij:
Over Gerard wordt als toeziend voogd benoemd: Godefridus Clabbers, smid te s´-Heerenberg. 
van den Bergh, Christina (I32)
 
35 Christina van den Bergh is geboren 20 jan 1808 in Kessel (Pruissen), dochter van Petrus (Peter) van den Bergh en Elizabeth van Dint(h)e(n)(r). Christina is overleden op 29-10-1890 in Vierlingsbeek, ongeveer 82 jaar oud.
Diversen:
Verkoop van huis, moestuin en bouwland groot 42 roeden te Oeffelt om een schuld van 900 gulden na het overlijden van haar man te voldoen. [bron: Akte van deliberatie, vredegerecht Boxmeer, 24-01-1835]
Christina:
(1) trouwde met Gerardus K(C)labbers. Gerardus is overleden op 24-01-1832 in Oeffelt.
(2) trouwde, ongeveer 24 jaar oud, na 1832 met Gerardus Ebben. Gerardus is overleden.
Beroep:
vanaf 12-03-1838 Smid te Beugen [bron: Regesten Boxmeer]
Familieraad:
vanaf 12-03-1838 Deelnemer famileraad voor aanwijzen toeziend voogd minderjarige kinderen na overlijden van Petrus van den Bergh (schoonvader) [bron: Regesten Boxmeer]

Kind van Christina en Gerardus:
1 Gerardus K(C)labbers, geboren in 1832 in Oeffelt. Gerardus is overleden.
Voogdij:
Over Gerard wordt als toeziend voogd benoemd: Godefridus Clabbers, smid te s´-Heerenberg. 
Klabbers, Gerardus (I119)
 
36 Corrie is overleden op 23-07-1999 in Oss, 79 jaar oud [bron: Grafzerk]. Zij is begraven te Begraafplaats Eikenboomgaard te Oss. Verbruggen, Cornelia Geertruida Maria (I241)
 
37 De houtfabriek van zijn vader Leonardus Franciscus van den Bergh is door hem voortgezet en direct na de oorlog door hem verkocht en deze is daarna afgebroken. In de oorlog is de fabriek gesloten geweest door gebrek aan hout.  van den Bergh, Leonardus Adrianus (I294)
 
38 Diversen:
Verscheidene trouwceremonies in diverse landen en culturen ondergaan met Geoff en daarover gepubliceerd op www.e-lopers.com 
Pal, Kiran Devi (I320)
 
39 Doopgetuige va Anna Elisabeth ; Laurent Hillen en Gertrud Holtermans

Elisabeth van den Bergh was op 9 jan. 1767 te Gennep doopgetuige van Petrus zoon van Joannes van den Bergh en Erken van Mekeren.
Elisabeth, de laatste vermelding is op 19 augustus 1777 bij de doop van Derske een dochter van Willem Fluren en Joanna Derricks. Elisabeth is Meter, Barth Dercks is de Peter. 
van den Bergh, Anna Elisabeth (I7)
 
40 Doopgetuigen : Godefridus Dinnissen, Anna Catharina Reijntjens

Mechtildis van den Bergh is geboren in 1771 in Gennep [bron: Vgl. Brab. Leeuw, XI, blz. 96], dochter van Jo(h)annes van den Bergh en Ernesta (Eugencota) (Erken (Eerke)) van Me(c)keren. Zij is gedoopt op 10 december 1771 in Gennep [bron: Doopboek R.K. Martinus te Gennep]. Bij de doop van Mechtildis waren de volgende getuigen aanwezig: Godfriet/Geurt Di(u)nissen en Anna Catharina Reijntjes (1741-1814). Mechtildis is overleden op 23 december 1847 in Gennep, 76 jaar oud.
Beroep:
Rentenierster/Winkelierster
Diversen:
Genealogie beschreven in Brabantse Leeuw, XI, blz. 96 en jaargang 18, pagina 77. Voorts in het boek "Het smedengeslacht Lemmens van Oelbroeck (St-Anthonius), vier eeuwen in het land van Cuyk" door G.W. Ch. Lemmens.
Mechtildis trouwde, 22 jaar oud, op 28 april 1793 in Cuijk [bron: G.W. Ch. Lemmens] met Theodorus Reinerus Lemmens, nadat zij op 12 april 1793 in Gennep in ondertrouw zijn gegaan [bron: G.W. Ch. Lemmens]. Hij is een zoon van Petrus Lemmens en Gertrudis Janssen. Bij de aangifte van de geboorte van Theodorus Reinerus waren de volgende getuigen aanwezig: Maria Catharina Gudden en Antonius Janssen. Hij is gedoopt op 15 oktober 1756 in Kevelaer [bron: G.W. Ch. Lemmens]. Theodorus Reinerus is overleden op 25 oktober 1812 in Cuijk, 56 jaar oud [bron: G.W.Ch. Lemmens].
Notitie bij Theodorus Reinerus: Zie over deze familie Genealogie Lemmens van Oelbroeck in hhet land van Cuijk en Brabantse Leeuw Jaargang 18, pagina 72 e.v.
Beroep:
Koperslager [bron: Gerard Lemmens]
Diversen:
Genealogie beschreven in Brabantse Leeuw, jaargang 18, pagina 77. Voorts in het boek "Het smedengeslacht Lemmens van Oelbroeck (St-Anthonius), vier eeuwen in het land van Cuyk" door G.W. Ch. Lemmens.

Kinderen van Mechtildis en Theodorus Reinerus:
1 Joanna Gertrudis Lemmens. Zij is gedoopt op 2 februari 1794 in Cuijk [bron: G.W.Ch. Lemmens]. Bij de doop van Joanna Gertrudis waren de volgende getuigen aanwezig: Petrus Lemmens en Honoria van Mekeren. Joanna Gertrudis is overleden.
Adres:
vanaf ±1850 Beers [bron: G.W.Ch. Lemmens]
Joanna Gertrudis trouwde op 20 november 1814 in Cuijk [bron: G.W.Ch. Lemmens] met Franciscus Wilhelmus van der Wielen. Hij is gedoopt op 3 december 1778 in Cuijk. Franciscus Wilhelmus is overleden.
Adres:
vanaf ±1850 Beers [bron: G.W.Ch. Lemmens]
2 Petrus Antonius Lemmens. Hij is gedoopt op 6 juni 1796 in Cuijk [bron: G.W.Ch. Lemmens]. Bij de doop van Petrus Antonius waren de volgende getuigen aanwezig: Jan van den Bergh (1763-1803) en Elisabeth van den Bergh (1769-1829). Petrus Antonius is overleden.
Adres:
vanaf ±1826 Grote Markt 244, Den Bosch [bron: G.W.Ch. Lemmens]
Beroep:
Bakkersknecht [bron: G.W.Ch. Lemmens]
3 Arnoldus Joannes Lemmens. Hij is gedoopt op 7 februari 1799 in Cuijk [bron: G.W.Ch. Lemmens]. Bij de doop van Arnoldus Joannes waren de volgende getuigen aanwezig: Reinier Geenen (ovl. <1829) en Anna Barbara Lemmens (1760-1844). Arnoldus Joannes is overleden.
4 Johannes Mathias Lemmens. Hij is gedoopt op 11 juli 1801 in Cuijk [bron: G.W.Ch. Lemmens]. Bij de doop van Johannes Mathias waren de volgende getuigen aanwezig: Joannes Willems en Anna Catharina Reijntjes (1741-1814). Johannes Mathias is overleden op 9 augustus 1849 in Utrecht, 48 jaar oud [bron: G.W.Ch. Lemmens].
Adressen:
Utrecht [bron: G.W.Ch. Lemmens]
Weertpoort Wijk M171, Utrecht [bron: G.W.Ch. Lemmens]
Beroep:
Timmerman [bron: G.W.Ch. Lemmens]
Johannes Mathias trouwde op 30 mei 1827 in Utrecht [bron: G.W.Ch. Lemmens] met Maria Stensen. Zij is een dochter van Adrianus Stense en Johanna de Swart. Zij is gedoopt op 20 december 1794 in Dreumel (Gld). Maria is overleden op 1 september 1873 in Utrecht, 78 jaar oud.
Adres:
Weertpoort Wijk M171, Utrecht [bron: G.W.Ch. Lemmens]
5 Maria Mechtildis Lemmens. Zij is gedoopt op 19 februari 1804 in Cuijk [bron: G.W.Ch. Lemmens]. Bij de doop van Maria Mechtildis waren de volgende getuigen aanwezig: Thomas van Duynhoven en Elizabeth van Dint(h)e(n)(r) (ovl. >1875). Maria Mechtildis is overleden op 24 november 1874 in Gennep, 70 jaar oud.
Adres:
Markt 40, Gennep [bron: G.W.Ch. Lemmens]
Maria Mechtildis bleef ongehuwd.
6 Theodorus Reijnerus Lemmens. Hij is gedoopt op 8 november 1806 in Cuijk [bron: G.W.Ch. Lemmens]. Bij de doop van Theodorus Reijnerus waren de volgende getuigen aanwezig: Petronella Vierboom en Peter van den Bergh (1767-1838). Theodorus Reijnerus is overleden vóór 29 januari 1817, ten hoogste 10 jaar oud.
Notitie bij overlijden van Theodorus Reijnerus: De naam van Theodorus Reijnerus ontbreekt in de akte betreffende de benoeming van toeziend voogd over zijn broeers en zusters in 1817. Waarschijnlijk is hij dus jong overleden.
Theodorus Reijnerus bleef ongehuwd.
7 Maria Theodora Lemmens. Zij is gedoopt op 23 september 1808 in Cuijk [bron: G.W.Ch. Lemmens]. Bij de doop van Maria Theodora waren de volgende getuigen aanwezig: Petronella Vierboom en Peter van den Bergh (1767-1838). Maria Theodora is overleden op 30 maart 1858 in Gennep, 49 jaar oud [bron: G.W.Ch. Lemmens].
Adres:
Markt 40, Gennep [bron: G.W.Ch. Lemmens]
Maria Theodora bleef ongehuwd.

Mechtildis, gedoopt te Gennep op 10 december 1771, doopgetuigen zijn Godfried Dunnissen en Anna Catharina Reintjes, een oom en tante. Zij overlijdt op 23 december 1846 te Gennep. Dan wordt als beroep opgegeven “rentenierster”.

Mechtildis trouwt op 28 april 1793 in Cuijk met Theodorus Reinerus Lemmens, koperslager, gedoopt in Kevelaer op 15 oktober 1756. Het echtpaar krijgt 7 kinderen. Hij overlijdt te Cuijk op 25 oktober 1812, waarna Mechtildis na enige tijd waarschijnlijk is teruggekeerd naar haar geboortestad Gennep, aan de andere kant van de Maas, waar zij overlijdt.

Zie voor de genealogie van Theodorus Reinerus Lemmens en zijn vrouw Mechtildis van den Bergh en die van hun nakomelingen het boek “Genealogie Lemmens van Oelbroeck in het Land van Cuijk”,uitgegeven in 1989 door Ing. Gerard W.Ch. Lemmens. Zie verder ook de publicatie in het tijdschrift de Brabantse Leeuw,nr. XI, blz. 96.

Uit de tak Beugen van de familie Lemmens, trouwt Joanna Lemmens, geboren te Beugen 27 augustus 1807, met Antonius (Anton) Jurgens. De boterfabrikant te Oss. Zij overlijdt te Oss op 27 december 1879 en is op de Eikenboomgaard te Oss begraven in het familiegraf van de Jurgens. Zij vestigde zich in Oss. 
van den Bergh, Mechtildis (I27)
 
41 Efde van haar moeder 2 huizen, twee tuinen, een perceel bouwgrond en een perceel weidegrond. Geenen, Johanna (I179)
 
42 Elisabeth werd geboren in Sambeek, in 1777. Zij was de dochter van de molenaar Mathijs van Dinther. Zij huwde, 22 jaar oud, te Gennep met Petrus van den Bergh.

Beroepen:
Renteniersdochter uit Sambeek [bron: Huwelijksregister/RA Maastricht]
Koornmolenaresse te Vierlingsbeek

Zij is op 24 februari 1857 te Vierlingsbeek overleden.


Kinderen van Peter en Elizabeth:
1 Johanna van den Bergh, geboren op 10 februari 1801 in Gennep [bron: John/Geboorteakte].
Notitie bij de geboorte van Johanna: datum: Frankischen Republiek 22 Pluviese 1801
Johanna is overleden op 29 juni 1870 in Vierlingsbeek, 69 jaar oud.
2 Hendrina Christina van den Bergh, geboren omstreeks 1805 in Gennep [bron: RA Maastricht]. Hendrina Christina is overleden in 1813 in Gennep, ongeveer 8 jaar oud.
3 Christina van den Bergh, geboren omstreeks 1808 in Kessel (Pruissen). Christina is overleden op 29 oktober 1890 in Vierlingsbeek, ongeveer 82 jaar oud.
Diversen:
Verkoop van huis, moestuin en bouwland groot 42 roeden te Oeffelt om een schuld van 900 gulden na het overlijden van haar man te voldoen. [bron: Akte van deliberatie, vredegerecht Boxmeer, 24-01-1835]
Christina:
(1) trouwde met Gerardus K(C)labbers. Gerardus is overleden op 24 januari 1832 in Oeffelt.
(2) trouwde, ongeveer 24 jaar oud, na 1832 met Gerardus Ebben. Gerardus is overleden.
Beroep:
vanaf 12-03-1838 Smid te Beugen [bron: Regesten Boxmeer]
Familieraad:
vanaf 12-03-1838 Deelnemer famileraad voor aanwijzen toeziend voogd minderjarige kinderen na overlijden van Petrus van den Bergh (schoonvader) [bron: Regesten Boxmeer]
4 Johannes (Jan) van den Bergh, geboren in 1810 in Kessel (Pruissen). Jan is overleden op 15 maart 1866 om 10:00 in Vierlingsbeek, 56 jaar oud.
Adres:
vanaf 1800 tot 1815 Kessel (Pruissen) (Gedurende de Franse tijd waren Ottersum en Kessel een gemeente) [bron: John]
Beroep:
vanaf 1838 Broodbakker te Vierlingsbeek [bron: Regesten Boxmeer]
Diversen:
1832 Huisgenoot en zegelbewaarder op de molen van Mathijs van Dinter (grootvader) [bron: Akte 39 d.d. 16-4-1832]
toeziend voogd:
vanaf 12-03-1838 op broer Arnoldus (20jr) en zus Petronella (18jr) na overlijden vader [bron: Regesten op het Vredegerecht Kanton Boxmeer akte 34]
Jan trouwde met Johanna Claassen. Johanna is geboren in 1800 in Sambeek, dochter van Johannes Claassen en Johanna Huijkers. Johanna is overleden op 19 november 1875 in Vierlingsbeek, 75 jaar oud.
Beroep:
Winkelierster
5 Elizabeth van den Bergh, geboren omstreeks 1812 in Kessel (Pruissen). Elizabeth is overleden op 19 december 1858 in Vierlingsbeek, ongeveer 46 jaar oud. Elizabeth trouwde, ongeveer 26 jaar oud, op 12 september 1838 in Vierlingsbeek [bron: Index op trouwen te Vierlingsbeek] met Peter Lamers.
6 Hermanus van den Bergh, geboren omstreeks 1814. Hermanus is overleden omstreeks 1837, ongeveer 23 jaar oud.
Notitie bij overlijden van Hermanus: Vermoedelijk overleden voor zijn vader omdat hij niet in de familieraad bij de benoeming van een toeziend voogd in maart 1838 over zijn broer en zuster wordt vermeld.
Adres:
vanaf 28-12-1835 Molenaar te Asperden [bron: Regesten Boxmeer akte 86]
7 Arnoldus van den Bergh, geboren op 23 augustus 1817 in Kessel (Pruissen) [bron: Geboorte akte uit Kessel]. Arnoldus is overleden op 2 oktober 1891 in Bergen, 74 jaar oud [bron: Memorie van aangifte successie].
Adres:
vanaf >1816 Venraij [bron: Militieklapper Blz 1211, RA Maastricht]
Beroep:
Molenaar te Oerle (bij Venraij) en te Bergen [bron: John]
Erfenis:
Arnoldus liet een erfenis na van 10.789,73 gulden [bron: Successieakte 2-10-1891]
Toeziend voogd:
vanaf 12-03-1838 tot 23-08-1838 Na overlijden vader onder toeziend voogdij van broer Jan gesteld. [bron: Regesten op het Vredegerecht Kanton Boxmeer]
Arnoldus trouwde, 29 jaar oud, op 5 juli 1847 in Vierlingsbeek [bron: Index op trouwen Vierlingsbeek] met Frederica (Hendrica) Claassen. Bij het burgerlijk huwelijk van Arnoldus en Frederica (Hendrica) was de volgende getuige aanwezig: Jan van den Bergh (1810-1866). Zij is een dochter van Christianus Claassen en Christina Janssen. Frederica (Hendrica) is overleden vóór 1892.
8 Petronella van den Bergh, geboren omstreeks 1820. Huwelijksakte uit 22 mei 1857 van Petronella van den Bergh, get Christiaan Martens, Bernardus Evers, Willem Siebers en Peter Jennishens, de getuige waren geene bloedverwanten der partijen te zijn

Christiaan Jansen, zoon van Hendrik Jansen, herbergier en van Gertruida van Mil, zonder beroep, beiden woonende te Vierlingsbeek alhier tegenwoordig en in het huwelijk toestemmende. bruidegom ter eenre, en Petronella van den Bergh, oud zeven en dertig jaren, van beroep zonder wonende te Vierlingsbeek provincie Noordbrabant, meerderjarige dachter van Peter van den Bergh en Elisabeth van Dinten, beiden overleden.

Petronella is geboren 12 jan 1820 te Kessel
Toeziend voogd:
vanaf 12-03-1838 Na overlijden vader onder toeziend voogd broer Jan [bron: Regesten op het Vredegerecht Kanton Boxmeer]

 
van Dint(h)e(r), Elisabeth (I28)
 
43 Elizabeth van den Bergh is geboren 24 sept 1812 in Kessel (Pruissen), dochter van Petrus (Peter) van den Bergh en Elizabeth van Dint(h)e(n)(r). Elizabeth is overleden op 19-12-1858 in Vierlingsbeek, ongeveer 46 jaar oud. Elizabeth trouwde, ongeveer 26 jaar oud, op 12-09-1838 in Vierlingsbeek [bron: Index op trouwen te Vierlingsbeek] met Peter Lamers. van den Bergh, Elizabeth (I34)
 
44 Elizabeth van den Bergh is geboren omstreeks 1812 in Kessel (Pruissen), dochter van Petrus (Peter) van den Bergh en Elizabeth van Dint(h)e(n)(r). Elizabeth is overleden op 19-12-1858 in Vierlingsbeek, ongeveer 46 jaar oud. Elizabeth trouwde, ongeveer 26 jaar oud, op 12-09-1838 in Vierlingsbeek [bron: Index op trouwen te Vierlingsbeek] met Peter Lamers. Lamers, Peter (I116)
 
45 Erfenis:
Houtfabriek van vader, Firma van den Bergh, later Firma gebroeders van den Bergh, tussen Klaphekkenstraat/Molenstraat. Verdelingsakte 1925. Totaal bedrag elk kind (7) verkregen 8.754,885 gulden. De houtfabriek is direct na de oorlog verkocht door broer Leo en daarna afgebroken. In de oorlog is de fabriek gesloten geweest door gebrek aan hout. 
van den Bergh, Maria Antonia (I295)
 
46 Familie Peter Aen die Roepaen

De eerste vermeldingen van de bewoners zijn uit 1694. Dit betreft dan “Derick Peters Aen die Roepaen”. Gezien het patroniem is Derick de zoon van Peter. De volgende generatie worden “die van de Roepaen” genoemd “Dercks”, het patroniem van hun vader. De vermelding in 1694 betreft de ondertekening van de benoemingsakte van Everardus ter Bruggen tot kapelaan van Ottersum. Derick ondertekende evenals 12 anderen “voirstaenders” samen met de pastoor en de notaris deze akte. De bewoners van de Roepaan noemen zich dan naar hun woning. In 1734 staat Hend Dercks vermeldt als de eigenaar van “Der Rupan”. Hij ondertekent in 1734 mede een verklaring voor het onderhouden van de oude emeritus vicaris Ter Brugge. Hij ondertekent met een mooi en vlot handschrift: Hermen Derickx.
Van de familie Deriks ging de Roepaan over op de familie van den Bergh. Uit de verscheidene jaargetijden (Jaarlijkse R.K. mis(sen) voor de gestorvenen) voor de overledenen van de familie Derriks van de Roepaen zorgde (betaalde) de familie van den Bergh “uyt de Roepaen”. Elbert voor Hermen en Hermina Derriks, Joannes voor Jasper Derriks en Mechel Jansen. Joannes en de anderen voor Peter van den Bergh en voor Anna Wolters, “eheluyden woonende voor desen in de Roepaen”. Uit deze verdeling blijkt dat alleen Elbert en Joannes betalen voor de jaargetijden van de familie Dercks. Daaruit wordt afgeleid dat Elbert en Joannes kinderen waren voorkomende uit de familie Dercks. De anderen kinderen zouden dan uit het 2e huwelijk van Peter van den Bergh met Anna Wolters voortkomen.

De bronnen zijn zeer summier en kunnen op verschillende manieren geïnterpreteerd worden,
de meest waarschijnlijke uitleg is:
Voor 1694: Peter Aen die Roepaen
Omstreeks 1694: Derick Peters Aen die Roepaen
Zijn kinderen:
1. Hermen of Hend Dercks
2. Jasper Dercks, gehuwd met Mechel Janssen
3. Hermina Dercks

Familie Peter van den Bergh

Met betrekking tot Peter van den Bergh wordt aangenomen dat Peter eerst gehuwd was met Hermina Dercks en na haar overlijden een tweede huwelijk aanging met Anna Wolters. 
Dercks, Hermina (I13)
 
47 Franciscus Rudolphus van den Bergh, geboren op 23-11-1881 in Oss. Franciscus Rudolphus is overleden op 13-12-1881 in Oss, 20 dagen oud [bron: Akte 238]. van den Bergh, Franciscus Rudolphus (I49)
 
48 Getuige bij de inschrijving Arnoldus van Mekeren, Anna Wolters

Elisabeth gedoopt op 21 oktober 1769 te Gennep en overleed circa 1829. Doopgetuigen waren haar (stief)oma Anna Wolters uit de Roepaan en haar oom Arnoldus van Me(c)keren. Elizabeth trouwde met Reynerus (Reinier) Geenen, die voor haar overleed. Reinier is ook brouwer te Gennep, dat blijkt uit de akte van de deelname aan de familieraad. Deze familieraad oordeelt over de voogdij over de kinderen van zijn zus Mechtildis in 1817. Elizabeth en Reinier kregen , zover bekend, een kind, Joanna. Dit blijkt uit de onderstaande akte van successie.

De nalatenschap bestaat uit een huis met stalling en tuin van 2 roeden, 89 ellen tuin. Een huis. Twee tuinen groot samen 6 roeden, 64 ellen vierkant. Bouwland, groot 45 roeden en 80 ellen en weideland groot, 43 roeden 80 ellen vierkant. Alles gelegen in Gennep.

 
van den Bergh, Elisabeth (I26)
 
49 Getuigen bij de inschrijving : Petrus van Mekeren, Elisabeth van den Bergh


Petrus (Peter) groeit op in Gennep en trouwt daar op 32 jarige leeftijd met Elizabeth. Eliazabeth is een molenaarsdochter uit het Land van Cuyk en geboren in Sambeek. In het trouwregister wordt als beroep op gegeven “renteniersdochter”.

De aantekening van de doop van Peter van den Bergh
In het doopboek R.K. Martinusparochie te Gennep

Hij wordt aanvankelijk waard. Dit zal vermoedelijk in de Roepaan te Ottersum zijn geweest. Uit de geschiedenis van De Roepaan blijkt dat in 1797 zowel de stamhouder Willem van den Bergh overlijdt als zijn stiefvader. Anna Catharina Reintjes blijft dan achter met haar dochter Anna Maria die nog in 1797 met de wees Gerardus van de Loo, van de Asperden molen zal gaan trouwen. Peter is dan 30 jaar oud en het zal waarschijnlijk gewenst zijn geweest dat een mannelijk familielid in de herberg De Roepaan aanwezig zal zijn geweest. Zijn beroep als waard, gevestigd te Gennep wordt in de geboorte en overlijdensaktes van zijn oudste kinderen vermeld.

Uitgaande van zijn aanwezigheid op de Roepaan zal zijn toekomst daar, gezien het aantal kinderen van zijn nicht Anna Maria en Gerardus van de Loo, na circa 1815, niet als waard op de Roepaan hebben gelegen. Mijn hypothese is dat hij daarom van beroep veranderde en op latere leeftijd molenaar werd. De keuze voor dit beroep kan gelegen hebben aan expertise binnen zijn schoonfamilie, echter Gerardus van de Loo kwam ook uit een molenaarsgeslacht. Hij zal in elk geval reeds met het wel en wee van het molenaarsvak vertrouwd zijn geweest.

Adressen:
tot ±1817
Im Grusz No 53, Molen te Kessel [bron: John]
vanaf 1800 tot 1815
Kessel (Pruissen) (Gedurende de Franse tijd waren Ottersum en Kessel een gemeente) [bron: John]

Beroepen:
vanaf ±1785
Waard (Gastwirth)/Brouwer te Gennep
vanaf ±1800
Koornmolenaar te Ottersum/Oeffelt/Kessel/Vierlingsbeek (1817 te Ottersum (akte 455, 29-011-1817, Vredegerecht van Boxmeer)
1832 te Oeffelt (akte 25-9-1832, Vredegerecht van Boxmeer))

Peter trouwde, 32 jaar oud, op 20 januari 1799 in Gennep [bron: Lookroniek no 14, bLz 4] met Elizabeth van Dint(h)e(n)(r). Elizabeth is geboren in Sambeek, dochter van Mathijs van Dint(h)e(r). Elizabeth is overleden na 1875 in Vierlingsbeek.
Beroepen:
Renteniersdochter uit Sambeek [bron: Huwelijksregister/RA Maastricht]
Koornmolenaresse te Vierlingsbeek


Vanaf de geboorte van zijn dochter Christina wordt als zijn woonplaats Kessel vermeld. Nu is Otterum en Kessel tijdens deze periode (de Franse overheersing) een gemeente. In de geboorte aktes staat hij als molenaar vermeld, wonende op het adres “Im Gruß No 53” in Kessel.

De geboorte aangifte van dochter Johanna van den Bergh te Gennep

Gedeeltelijke geboorteakte van zoon Arnoldus van den Bergh te Kessel

De vertaling van bovenstaande verklaring die in het hoog Duits is geschreven is:
“Uittreksel uit het geboorte register van de gemeente Kessel van 1817. Geboorteverklaring Gemeente Kessel, Distrct Cleve, Regeringsdepartement Cleve

In het jaar 1817, de 23e augustus, ‘s-morgens om 10 uur, verscheen voor mij Johan Wilhelm van Linn, Burgemeester van Kessel, als beambte van de burgelijke stand, Peter van den Bergh, vijftig jaar oud, molenaar, woonachtig te Kessel, Regerings-departement Cleve, die mij een kind van het mannelijk geslacht toonde en mij verklaarde, dat het kind de 23e van de maand augustus van het jaar 1817 ‘s-morgens om 8 uur is geboren van Peter van den Bergh en Elisabeth van Dinten, zijn echtgenote. De molenaar woonachtig te Kessel in de straat “Im Gruß” no 53 verklaarde dit kind de voornaam Arnoldus te geven.

Deze toning en verklaring is gebeurt in het bijzijn van Peter Metzelaers, 51 jaar oud, dagloner woonachtig te Kessel en Gisbert Kersten, 73 jaar oud, niet woonachtig te Kessel en hebben voorgenoemde verklarende zowel als deze beide getuigen na de aan hun gebeurde voorlezing de tegenwaardige verklaring met mij onderschreven. Daarbij in acht genomen dat Peter Metzelaers en Gisbert Kersten verklaarde niet te kunnen schrijven.
Getekend P. Van den Bergh, J. W. Van Linn
Voor de juiste datum van dit uittreksel, Asperden, 11 januari 1836, de Burgemeester.




Peter van den Bergh en Elisabeth van Dint(h)e(r) kregen 8 kinderen:

1) Joanna, geboren 10 februari 1801 te Gennep, overleden te Vierlingsbeek op 29-6-1870, 69 jaar oud. Er is geen relatie bekend;
2) Hendrina Christina, geboren omstreeks 1805 te Gennep, zij is overleden in 1813, 8 jaar oud te Gennep;
3) Christina, geboren omstreeks 1808 te Kessel en overleden op 29 oktober 1890 te Vierlingsbeek, 82 jaar oud. Zij trouwde met Gerardus Clabbers. Gerardus is op jonge leeftijd overleden te Oeffelt op 24 januari 1832. Zij ging enige tijd later een tweede huwelijk aan met Gerardus Ebben, smid te Beugen. Zij krijgt in 1832, na het overlijden van haar man, te Oeffelt een zoon, Gerardus Clabbers.
4)Johannes (Jan), geboren in 1810 te Kessel, overleden te Vierlingsbeek op 15 maart 1866, 56 jaar oud. Hij wordt broodbakker te Vierlingsbeek. Jan trouwt met Johanna Claasen, zij krijgen 4 kinderen, waarvan de jongste Lambertus Rudolphus naar Oss gaat. Zie hiervoor verder de volgende hoofdstukken “Molenaars in het Land van Cuyk” en “De houtfabriek in Oss”;
5) Elisabeth, zij is geboren omstreeks 1812 te Kessel en op 19 december 1858 overleden in Vierlingsbeek op 46 jarige leeftijd. Zij trouwt met Peter Lamers, geen verdere gegevens bekend;
6) Hermanus, geboren omstreeks 1814 te Kessel, hij werd molenaar te Asperden. Er zijn geen verdere gegevens bekend.
7) Arnoldus, waarvan de hiervoor weergegeven geboorte akte is, geboren op 23 augustus 1817 te Kessel, Pruissen. Hij trouwt met Frederica Claassen. Zij krijgen 5 kinderen. Arnoldus wordt molenaar in Bergen en overlijdt op 74 jarige leeftijd (2-10-1891) aldaar.
8) Petronella, geboren omstreeks 1820. Zij komt samen met haar broer Arnoldus na het overlijden van haar vader onder de voogdij van haar oudere broer Jan, voorgenoemd.
Huwelijksakte uit 22 mei 1857 van Petronella van den Bergh, get Christiaan Martens, Bernardus Evers, Willem Siebers en Peter Jennishens, de getuige waren geene bloedverwanten der partijen te zijn

Christiaan Jansen, zoon van Hendrik Jansen, herbergier en van Gertruida van Mil, zonder beroep, beiden woonende te Vierlingsbeek alhier tegenwoordig en in het huwelijk toestemmende. bruidegom ter eenre, en Petronella van den Bergh, oud zeven en dertig jaren, van beroep zonder wonende te Vierlingsbeek provincie Noordbrabant, meerderjarige dachter van Peter van den Bergh en Elisabeth van Dinten, beiden overleden. Petronella is geboren 12 jan 1820 te Kessel
l
Uit een akte uit 1832 blijkt dat Peter van den Bergh niet in Kessel is gebleven maar dan molenaar is te Oeffelt, wellicht bij de molen, gepacht door zijn schoonfamilie. Deze familie van Dinte is daar voor generaties woonachtig. Het dorp Oeffelt valt van oudsher onder het bezit van het Gennepse huis en valt als daarom als enige plaats aan de “Nederlandse kant” van de Maas onder het rechtsgebied van Pruissen. Na de Franse overheersing komt daar een einde aan. Bij Oeffelt is van oudsher een overgangsplaats over de Maas, nu door middel van een pont. Vroeger, door de aanwezige zandbanken, was het een doorwaadbare plek.

Volgens de rivierkaart van de Maas uit 1851 stond de Oeffeltse windmolen op het veld het Hagelkruis tussen de Lieting en de Houwsche straat. 
van den Bergh, Petrus (I25)
 
50 Getuigen doopgetuigen ; Nicolaus Drissen, Erke van Meekeren),
Jan Hendrik is overleden op 9 jarige leeftijd aetatis 9. In zijn overlijdensinschrijving staan geen ouders vermeld. 
van den Berg, Johannes Henricus (I18)
 

      1 2 3 Volgende»



Deze site wordt aangemaakt door The Next Generation of Genealogy Sitebuilding ©, v. 9.2.2, geschreven door Darrin Lythgoe 2001-2024.