Aantekeningen |
- Zijn kinderen werden R.K. gedoopt in de kerk van Ottersum en Gennep,
Joannes van den Berg was op 16 juli 1775 te Ottersum doopgetuige van Anna Catharina dochter van Geurt (=Godefridus) Dinnissen en Elisabeth van Meekeren.
Elisabeth van Meekeren, echtgenote van Geurt Dinnissen, zal een zuster zijn geweest van Erke van Meekeren, de vrouw van Joannes van den Berg.
Beroep:
vanaf 1765
Brouwer te Gennep [bron: Limburg jaarboek XXIII (1917) Pagina 124]
Jo(h)annes trouwde met Ernesta (Eugencota) (Erken (Eerke)) van Me(c)keren. Ernesta (Eugencota) is geboren in 1741 in Ottersum, dochter van Joannes van Mekeren. Erken (Eerke) is overleden op 22 november 1804 in Gennep, 63 jaar oud [bron: Overlijdensakte].
Notitie bij overlijden van Erken (Eerke): Franse periode: 1 frimaire, 13e jaar Frankische republiek
Johannes van den Bergh en Erken van Meekeren laten op 3 maart 1787 een testament opmaken. Het is een testament van hem en zijn vrouw op de langst levende. Maar als een van de vier kinderen zijn legitiem deel zou opvragen dan mogen de andere drie er niet onder lijden.
Verhaal: Een brouwersfamilie te Gennep
De 2e zoon van Peter van den Bergh (van die Roepaen) Johannes (Jan) groeide op de Roepaan te Ottersum op. Hij vestigde zich in het nabij gelegen Gennep waar hij brouwer werd, waar vervolgens zijn eerste zoon Jan het brouwersvak zou voortzetten. Er zijn in het oude gemeentehuis van Gennep talrijke aantekeningen in de registers betreffende betaalde belastingen en kosten die getuigen van hun werk. Jan Sr. huwde met Ernesta van Meckeren, dochter van Johannes van Meckeren, geboren in 1741 te Ottersum. Johannes van den Bergh overleed op 23 februari 1800, 65 jaar oud.
Bij het overlijden van zijn broer Welbert werd Johannes nog naar Ottersum geroepen om daar de kerkrekening over 1782 af te maken en de nieuwe kerkmeester in te leiden. Hieruit kunnen we afleiden dat Johannes een goed geschoold persoon moet zijn geweest.
Jan overlijdt 62 jaar oud op 23 februari 1800 te Gennep. Zijn zoon Jan, die vermoedelijk ook brouwer was, overlijdt in 1803, 40 jaar oud. Het brouwers vak werd dus alleen in de tweede helft van de 18e eeuw in Gennep uitgevoerd.
Uit de registers door de nieuwe wet op het gedistilleerd uit 1816 weten we dat in 1818 geen stokerij in Gennep meer was gevestigd. Wel wordt in dit register Gerard van de Loo vermeld die op de Roepaan een stokerij met 7 beslagbakken met een totaal inhoud van 3.480 liter en 1 ketel van 360 liter bezat. Het zou dus kunnen zijn dat hier nog een verband mee zou kunnen bestaan, echter als brouwer moeten we waarschijnlijk meer denken aan bier. Verder onderzoek zal hierover waarschijnlijk meer gegevens boven water kunnen brengen.
Johannes (Jan) trouwde circa 1860 met Erken. Haar voornaam wordt ook geschreven als Ernesta, Eugencota en Eerke. Op 22 november 1804 overlijdt Erken op 63 jarige leeftijd te Gennep. Uit dit gezin overlijden dus in het begin van de jaren 1800 in enkele jaren tijd 3 personen, Jan Sr. (1800), Jan Jr. (1803) en Erken (1804). In hoeverre hier een bijzondere oorzaak aan ten grondslag ligt is niet bekend.
Jan en Erken kregen 5 kinderen:
Johannes (Jan), gedoopt te Ottersum op 26 december 1763 en overleden te Gennep op 27 november 1803. De doopgetuigen zijn Elizabeth van Me(c)keren en Arnoldus van den Bergh, zijn tante en oom. Jan trouwt met met Petronella Vierboom (geen verdere gegevens bekend) en krijgt een dochter Anna Maria. Anna Maria wordt op 1 oktober 1997 te Gennep gedoopt waarbij de doopgetuigen zijn Peter van den Bergh, haar oom en Jacomina Ingenrooij (relatie onbekend).
Petrus van den Bergh (Peter), gedoopt op 8 januari 1767 te Gennep en op 71 jarige leeftijd overleden te Vierlingsbeek op 5 februari 1838. Zie voor zijn leven het volgende artikel en het hoofdstuk “Molenaars in het land van Cuyk.
Mathias, op 1 jarige leeftijd overleden te Gennep, d.d. 24 augustus 1769.
Elisabeth gedoopt op 21 oktober 1769 te Gennep en overleed circa 1829. Doopgetuigen waren haar (stief)oma Anna Wolters uit de Roepaan en haar oom Arnoldus van Me(c)keren. Elizabeth trouwde met Reynerus (Reinier) Geenen, die voor haar overleed. Reinier is ook brouwer te Gennep, dat blijkt uit de akte van de deelname aan de familieraad. Deze familieraad oordeelt over de voogdij over de kinderen van zijn zus Mechtildis in 1817. Elizabeth en Reinier kregen , zover bekend, een kind, Joanna. Dit blijkt uit de onderstaande akte van successie.
De nalatenschap bestaat uit een huis met stalling en tuin van 2 roeden, 89 ellen tuin. Een huis. Twee tuinen groot samen 6 roeden, 64 ellen vierkant. Bouwland, groot 45 roeden en 80 ellen en weideland groot, 43 roeden 80 ellen vierkant. Alles gelegen in Gennep.
Mechtildis, gedoopt te Gennep op 10 december 1771, doopgetuigen zijn Godfried Dunnissen en Anna Catharina Reintjes, een oom en tante. Zij overlijdt op 23 december 1846 te Gennep. Dan wordt als beroep opgegeven “rentenierster”. Mechtildis trouwt op 28 april 1793 in Cuijk met Theodorus Reinerus Lemmens, koperslager, gedoopt in Kevelaer op 15 oktober 1756. Het echtpaar krijgt 7 kinderen. Hij overlijdt te Cuijk op 25 oktober 1812, waarna Mechtildis na enige tijd waarschijnlijk is teruggekeerd naar haar geboortestad Gennep, aan de andere kant van de Maas, waar zij overlijdt.
Zie voor de genealogie van Theodorus Reinerus Lemmens en zijn vrouw Mechtildis van den Bergh en die van hun nakomelingen het boek “Genealogie Lemmens van Oelbroeck in het Land van Cuijk”,uitgegeven in 1989 door Ing. Gerard W.Ch. Lemmens. Zie verder ook de publicatie in het tijdschrift de Brabantse Leeuw,nr. XI, blz. 96.
Uit de tak Beugen van de familie Lemmens, trouwt Joanna Lemmens, geboren te Beugen 27 augustus 1807, met Antonius (Anton) Jurgens. De boterfabrikant te Oss. Zij overlijdt te Oss op 27 december 1879 en is op de Eikenboomgaard te Oss begraven in het familiegraf van de Jurgens. Zij vestigde zich in Oss. Zie hiervoor ook het hoofdstuk “De houtfabriek te Oss”.
Geurt Dinnissen fungerde als koster te Ottersum.
Wim Maas: 01-06-2017:
Ik ben vanmiddag bezig geweest met het in kaart brengen van familierelaties Johannes van den Bergh. Ik stuur je het document mee waarin ik het een en ander bij elkaar heb gezet. Daaruit blijkt in ieder geval dat er hechte familierelaties waren tussen de verschillende kinderen van Peter van den Bergh. Over en weer getuigen bij dopen van elkaars kinderen. Maar ook Erken van Mekeren treedt op als getuige bij doop kind van Welbert van den Bergh en van Mechtel van den Bergh. Een bevestiging van de familieverbintenis van haar met de familie van den Bergh Ook de relatie met Anna Wolters is duidelijk, zij treedt tweemaal op als doopgetuige, waarvan 1x bij kind van Johannes van den Bergh.
Daarnaast hebben we dus de ondertekening van de akte Landesgericht door Johannes + in boek van pastoor Driessen over Otersum wordt gesproken over een akte van 20 oktober 1783 waarin de kinderen van Peter van den Bergh en Anna Wolters voor hun overleden ouders, wonende voorheen op de Roepaen, een jaargetijde stichten. Een van de ondertekenaars is Johannes van den Bergh. Opnieuw een bevestiging van de familierelatie van Johannes van den Bergh met Peter van den Bergh x Anna Wolters. Het zou mooi zijn als ik die akte nog kan terugvinden. Kunnen we zijn ondertekening gaan vergelijken met andere ondertekeningen van zijn hand op andere documenten.
Kortom, het kan haast niet anders dan dat Johannes van den Bergh gelinkt moet worden aan de Roepaen en daarmee ook aan Peter van den Bergh x Anna Wolters. Ik heb Henk gevraagd of en waar het archief van die pastoor Driessen is. In ieder geval voor die akte van 20 oktober 1783, maar misschien zit daar nog wel meer interessant materiaal in waarmee de pastoor misschien niets heeft gedaan, maar dat voor ons wel interessant kan zijn.
|